Jij hebt een back-up.. Toch?

Tuurlijk back-up jij je bestanden… toch?

 

Dat een computer, laptop, telefoon of tablet op een begeven moment de geest geeft dat weet iedereen.
Maar wanneer dit gebeurd, dat weet je (bijna nooit).
Eén Ding is zeker, het gebeurd altijd op een moment dat het je niet uit komt en dat je het niet verwachtte.
Ook ik zie elke maand veel computers, etc. voorbij komen die om wat voor reden dan ook zijn gestopt met werken.
Dat hoeft echt niet altijd een defect te zijn in de elektronica zelf, ook veel software fouten liggen op de loer. Hierdoor start je apparaat niet meer op, kan je niet meer bij je gegevens of zijn deze zelfs gewist.

Daar zit je dan, een laptop die niet meer opstart terwijl je volgende week die scriptie moest inleveren waar je al maanden aan werkt. Je laptop moet opnieuw geïnstalleerd worden, dat betekend dat hij helemaal leeg moet.. geen punt je hebt toch een back-up?
KAK! Nee, die heb je niet gemaakt, je hebt er geen tijd voor gehad om dat te doen of vond het niet zo nodig.. hoe groot is nou de kans dat je laptop er mee ophoudt.

Hierboven is een simpel voorbeeld, je denkt nu vast bij je zelf dom.. maar hoe zit het met jou back-up? Waar sla jij je back-up op, en hoe vaak maak je een back-up?

 

Hieronder geef ik een 3 tips om te zorgen dat jij een goede back-up hebt mocht dat nodig zijn.

 

  1. Cloudopslag
    Dit is op dit moment één van de meest populaire manieren van back-uppen.
    Het is lekker makkelijk, het gaan vanzelf, en je hebt altijd je gegevens bij de hand.
    Kan ze makkelijk uitwisselen tussen je apparaten, en je kan bestanden delen met vrienden & Familie. Ik moedig Cloudopslag ook zeker aan, vooral omdat bij een juiste configuratie je er geen omkijken naar hebt. Er zit wel 1 kantelpunt aan.. Zorg dat je de beveiliging van je account op orde hebt. Gebruik tweetraps-verificatie en maak zeker eens per maand een fysieke back-up op een datadrager en berg deze veilig op(kluis).
  2. Externe harddisk/SSD
    Dit is een ouderwetse manier van back-uppen een manier dat vooral sinds de jaren 2000 heel populair en toegankelijk is. Het is oo de voordeligste manier van back-uppen, waar je bij cloudopslag een maand bedrag betaald voor je abonnement heb je bij deze optie alleen de aanschafwaarden van de harddisk.
    Echter zitten er ook nadelen aan. Je dient zelf software te moeten installeren om automatische back-up’s te maken of je moet er erg in houden om het zelf handmatig te doen. Daarnaast zijn vooral Externe harddisks gevoelig voor defecten waardoor je als nog je data kwijt bent.
  3. Zorg voor verdeling
    Het hebben van je data op minimaal 2 liefst 3 verschillende datadragers is aan te raden. Zorg dat je altijd een back-up van een back-up hebt. Zo weet je zeker dat als je clouddienst wordt gehackt, dat je je gegevens nog op een externe harddisk hebt staan. Of andersom, als je externe harddisk kapot is dat je het nog in de clouddienst hebt staan.

 

 Leuk deze informatie maar het komt voor mij te laat:

Mocht je dit nou lezen als je computer al niet meer werkt, en heb je nog wel belangrijke data op je computer staan, dan kunnen wij dit in de meeste gevallen voor je herstellen.
Neem dan vooral contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden.

 

Na het lezen van deze Blog hulp nodig bij het configureren/adviseren van back-ups?

Wij denken graag met je mee, voor elke situatie is er wel een optie. Neem vooral contact met ons op.